Crisis Oekraïne: Amerikaanse correspondent verwacht oorlog met Rusland

Oekraïense minister Nationale Veiligheid spreekt van ‘oorlogsdaad’ –
Nadat drie Oekraïense marineschepen illegaal de Russische territoriale wateren binnenvoeren, greep de Russische marine in. (Afbeelding: Getty Images (2)). 

————————————————————————————————————————————–

Ruim twee maanden geleden waarschuwden we dat het fascistische regime in Oekraïne op het punt stond om een nieuwe poging te doen om het Westen in een oorlog met Rusland te storten. De afgelopen jaren is dat keer op keer mislukt, maar nu komt het toch angstvallig dichterbij, getuige de woorden van de Amerikaanse correspondent Nolan Peterson ter plekke, die door VN-ambassadeur Nicki Haley werd geciteerd: ‘Dit is het gevaarlijkste moment dat ik in jaren heb gezien in Oekraïne. Een oorlog die veel mensen in Amerika zich enkel dankzij Hollywood films kunnen voorstellen balanceert op een messcherp randje om realiteit te worden. Vannacht gaan we slapen, niet wetende wat morgen zal brengen.’

Maandagmorgen om 11.00 uur komt de VN Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeen nadat Russische schepen van de kustwacht schoten aflosten op vaartuigen van de Oekraïense marine, waaronder een sleepboot. Vervolgens werd de sleepboot geramd, zoals op video werd vastgelegd. Tevens zouden de Russen drie marineschepen in beslag hebben genomen.

Daarop kondigde de Oekraïense president Poroshenko de militaire staat-van-beleg af, en voert hij overleg met zijn oorlogskabinet over ‘dit nieuwe front van Russische agressie’. De Oekraïnese minister van Nationale Veiligheid heeft inmiddels gezegd dat ‘het een oorlogsdaad door de Russische Federatie tegen Oekraïne’ was.

Russische nieuwsbronnen berichten dat de FSB veiligheidsdienst onweerlegbaar bewijs heeft dat Oekraïne wederom ‘een provocatie’ op touw heeft gezet ‘om een conflictsituatie te creëren’. Zo zouden de in beslag genomen Oekraïense marineschepen opzettelijk de grens met Rusland zijn overschreden. Eerder blokkeerde Rusland om die reden de enige maritieme toegangsweg door de Straat van Kerch, die onder de nieuwe brug naar de Krim loopt, en stuurde het enkele Su-25 gevechtsvliegtuigen de lucht in. 

De EU dringt er bij beide landen op aan om de situatie snel te de-escaleren. De NAVO zegt de ontwikkelingen ‘nauwlettend in de gaten te houden’, en roept de partijen op om ‘terughoudend’ te reageren. 

Desondanks kiest de NAVO keer op keer duidelijk partij voor Oekraïne, zoals ook afgelopen juli gebeurde, toen Rusland opnieuw valselijk beschuldigd werd van het ‘militariseren’ van de Krim (dat zich nota bene vrijwillig en in een democratisch referendum vrijwel unaniem bij Rusland aansloot), de Zwarte Zee, en de Zee van Azov (beide grenzend aan Rusland), en het ‘bedreigen’ van Oekraïne. 

Hoe zal er dan in het Kremlin gekeken worden naar de al jaren aan de gang zijnde militaire opbouw van de NAVO in Oost Europa, waaronder de installatie van een destabiliserend anti-raketschild, pal langs de grenzen met Rusland? 

Xander 

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik) 


Zie ook o.a.:

29-10: Hoge officials Rusland en China zeggen zich voor te bereiden op oorlog (/ Westerse media dankzij hun misleidende propaganda volop medeplichtig als straks WO-3 uitbreekt)
20-10: Bijna helft Amerikaanse soldaten verwacht volgend jaar nieuwe grote oorlog
15-10: ‘Militaire confrontatie dichterbij door NAVO cyberoorlog tegen Rusland’
26-10: Westerse propaganda oorlog omvat heksenjacht op Russen en onbewezen trollenfabriek20-10: Bijna helft Amerikaanse soldaten verwacht volgend jaar nieuwe grote oorlog
15-10: ‘Militaire confrontatie dichterbij door NAVO cyberoorlog tegen Rusland’ (/ Pro-Russisch standpunt moet volgens Deens parlement bestraft worden met 12 jaar gevangenisstraf)
07-10: ‘Aanhoudende oorlog Oekraïne wordt voorwendsel voor NAVO aanval op Rusland’ (/ ‘VS en EU lokken met anti-Russische koers preventieve nucleaire aanval uit’)
05-10: NAVO ambassadeur dreigt Rusland openlijk met militaire aanval
17-09: ‘Oekraïne stevent in Zee van Azov af op oorlog met Rusland’

2017:
09-12: ‘Westen door propaganda media slaapwandelend naar Armageddon gestuurd’ (/ ‘Valse beschuldigingen tegen Rusland hebben Kremlin overtuigd dat Amerika militaire aanval voorbereidt’)