Controversiële nieuwe AI app voor je smartphone laat je texten met Jezus én Satan

Hoeveel gelovigen hebben niet ooit in hun leven vurig gewenst eens een praatje te maken met Jezus? Nu kan het eindelijk, althans: via je smartphone. Een A.I. app genaamd ‘Text met Jesus’ laat je onbeperkt praten met de Verlosser van de mensheid. Maar dat is nog niet alles: je kunt voor $ 2,99 per maand ook een babbeltje maken met zijn tegenstander: Satan. Via de A.I. presenteert die zich als hét toonbeeld van liefde, respect en begrip – niet bepaald de bron van alle Kwaad, zoals hij in het christendom en Jodendom te boek staat.

Alleen al op basis van het Nieuwe Testament bestaan er vele Jezussen. Kerken, groepen en gelovigen hebben van de Zoon van God vaak hun eigen versie gemaakt, niet zelden één die een specifieke voorkeur heeft voor een bepaalde ‘club’, en enkel de Redder is van mensen die zich aan een set van bepaalde religieuze regels houden. Val je daarbuiten, dan heb je in hun ogen pech.

Je eigen persoonlijke Jezus

Er zijn nogal wat gelovigen die zo hun eigen ‘persoonlijke Jezus’ hebben, eentje die (en dat heb ik lang geleden letterlijk zo meegemaakt) zelfs wordt meegenomen om boodschappen te doen. Dan wordt aan Jezus gevraagd of hij even een parkeerplekje kan vrijhouden bij de supermarkt (‘… en hij deed het, echt waar!…), en laten ze een stem in hun hoofd die ‘Jezus’ wordt genoemd bepalen hoeveel geld er in de winkel bespaard kan worden dat aan de zending kan worden gegeven.

De popgroep Depeche Mode maakte er in 1989 een inmiddels klassiek genoemd liedje over. ‘Flesh and bone by the telephone’ is een zin uit ‘Personal Jesus’ die nu in bepaald opzicht realiteit is geworden met de genoemde app die je gratis met Jezus laat praten, en voor $ 2,99 per maand ook met Maria, Jozef, Petrus, Matteüs en Adam en Eva, die je precies vertellen hoe het voor hen was om de eerste mensen op aarde te zijn en in het paradijs te leven*.

(* Vermoedelijk heel saai, want alles zal even mooi, prachtig, fijn, heerlijk, lekker en geweldig zijn geweest. Dan ben je snel uitgepraat met deze allegorische figuren. Volgens een oude Joodse sage is dit zelfs de werkelijke reden geweest van de zogenaamde ‘zondeval’. Het zou juist de bedoeling zijn geweest dat er van alles mis zou gaan, zodat ze in ‘de hemel’ interessante verhalen konden aanschouwen en aan elkaar konden vertellen…)

Chatten met de duivel

Nog controversiëler is dat je via de app zelfs met Satan kunt praten. Een praatje dus met de duivel, de bron van alle kwaad, van verleiding, misleiding, bedrog en vooral de ‘vader van alle leugens’, zoals hij in de Bijbel wordt genoemd, en ‘vanaf het begin een moordenaar van mensen’. Via de app presenteert de prins der duisternis zich echter opvallend mild. Sterker nog: hij blijkt er Bijbelse waarden zoals liefde, respect en begrip op na te houden. Na iedere chat sluit de tegenstander van God af met een lachende emoji, compleet voorzien van de spreekwoordelijke hoorntjes op zijn kop.

Hoewel dit op christelijke sites zwaar wordt afgekeurd, gaat het hier eigenlijk om een correcte voorstelling van zaken. Immers, Satan presenteert zich volgens de Bijbel juist als een ‘engel van het licht’ (2 Kor. 11:14), waardoor het voor mensen vaak heel moeilijk is om onderscheid te maken tussen Lucifer (de ‘lichtbrenger’) en het ware Licht. Hierdoor is ook het gebruik van de naam ‘Jezus’, of zelfs veronderstelde stemmen, boodschappen, dromen en verschijningen van hem, in geen enkel opzicht een garantie dat je met de authentieke Jezus Christus te maken hebt.

‘Waarheid zonder genade is vals licht’

Laatst las ik in een boek een zin die perfect weergeeft hoe je vals van echt kunt onderscheiden: ‘Waarheid zonder genade is vals licht.’ Je kunt een (theologisch) correcte waarheid brengen over wie of wat voor onderwerp dan ook, maar als Jezus’ kernboodschap van genade en vergeving daarin ontbreekt, is het vals licht. Als ‘Jezus’ wordt gebruikt om exclusiviteit te creëren, voor zelfverheffing van bepaalde groepen of personen boven anderen en om hen te veroordelen, dan heeft u zeker met een valse versie van de Zoon des mensen te maken.

En als christelijke Amerikaanse politici zoals nu oproepen om de inwoners van Gaza maar allemaal uit te roeien, dan hoeven we al helemaal niet te twijfelen uit welke bron zij putten en namens wie zij spreken. Met Jezus Christus hebben zij in ieder geval helemaal niets van doen.

‘Geen vervanging van persoonlijk contact’

De makers van de app stellen overigens dat deze gemaakt is voor ‘onderzoek, onderwijs, en om in aanraking te komen met Bijbelse verhalen, en niet is bedoeld om directe communicatie met goddelijke entiteiten na te bootsen of te vervangen… De door A.I. gestuurde app beweert niet daadwerkelijk goddelijke inzichten te hebben, of enige vorm van goddelijk bewustzijn te hebben.’

Overigens keurde paus Franciscus enkele jaren geleden in een toespraak persoonlijk contact van gelovigen met Jezus ten strengste af, en zei hij dat dit alleen mogelijk is via de Kerk. Katholieken zullen het ongetwijfeld niet met mij eens zijn, maar even los van de vraag of persoonlijk contact al of niet mogelijk is op de wijze waarop dat vaak wordt voorgesteld, is deze uitspraak volgens mij juist een garantie dat je in die Kerk niet met de echte Jezus te maken hebt, doch met een valse, geraffineerde, duivelse ‘engel des lichts’ variant.

Xander

(1) New York Post
(2) Fox26 (YouTube)
(3)