CNN’s en Duitslands journalist van het jaar geeft verzinnen grootschalig nepnieuws toe

Trump en zijn supporters blijken andermaal gelijk te hebben. Afbeelding: Embed from Getty Images (2).

———————————————————————————————————————————–

Onafhankelijke nieuwssites en –blogs zoals deze worden er door hen van beschuldigd, maar wederom blijkt wie er de echte nepnieuws brengers zijn. Claas Relotius, CNN’s journalist van het jaar in 2014, en deze maand winnaar van de Duitse Reporterpreis (journalist van het jaar), heeft toegegeven tal van verhalen over onder andere Syrië uit zijn duim te hebben gezogen. En op dit soort verslaggevers wordt dus al jarenlang het ‘nieuws’ gebaseerd dat de officiële massamedia dagelijks voor de objectieve waarheid verkopen.

De 33 jarige Relotius, die zeven jaar lang voor Der Spiegel heeft gewerkt en diverse journalistieke prijzen heeft gewonnen, heeft bekend in zeker 14 van 60 artikelen feiten, bronnen en getuigen te hebben verzonnen. Zijn verhaal over een Syrisch jongetje leverde hem deze maand de Duitse Reporterpreis op, maar bleek het begin van zijn ontmaskering.

Spiegel: ‘Op grote schaal uitspraken en gebeurtenissen verzonnen’

Juan Moreno, een collega journalist die met hem samenwerkte aan een verslag over de toestanden (met migranten) aan de grens tussen Amerika en Mexico, vond een aantal zaken in Relotius’ artikelen te vaag en verdacht. Hij besloot de door de Duitser opgegeven bronnen na te trekken. Wat bleek: beide personen bleken nog nooit met Relotius te hebben gesproken. Ook had hij gelogen toen hij had geschreven dat hij een bord met de tekst ‘Mexicanen blijf weg’ had gezien.

Andere frauduleuze verhalen van Relotius gaan over een Jemenitische gevangene in Guantanamo Bay en de Amerikaanse football ster Colin Kaepernick.

Der Spiegel, dat meer dan 6,5 miljoen lezers heeft, verklaarde ‘geschokt’ te zijn dat hun topjournalist ‘op grote schaal’ getuigen, uitspraken en zelfs complete gebeurtenissen blijkt te hebben verzonnen. ‘Dit is een dieptepunt in ons 70 jarige bestaan.’ Relotius werkte ook voor de TAZ, Welt en de Frankfurter Allgemeine.

Journalist die hem ontmaskerde aanvankelijk zwart gemaakt

Moreno riskeerde zijn eigen baan toen hij zijn verdenkingen tegen Relotius uitte, want veel van zijn collega’s weigerden hem aanvankelijk te geloven, zo schrijft Der Spiegel in een verontschuldiging aan de lezers. Enkele weken lang ging Moreno door een hel omdat hij zelfs van een complot tegen de Duitse prijswinnaar werd beschuldigd.

‘Relotius wist op slimme wijze alle aanvallen te pareren, al het door Moreno goed gecheckte bewijs… totdat er een moment kwam waarop dat niet meer werkte en hij uit angst te worden ontdekt niet meer kon slapen,’ aldus het magazine.

‘Ik ben ziek en heb hulp nodig,’ reageerde de Duitse journalist. ‘Ik deed het niet om het volgende grote verhaal te kunnen brengen, maar omdat ik bang was te falen. Naarmate ik succesvoller was werd de druk om niet te falen steeds groter.’

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Getty Images