Bank run: Grote klanten halen iedere dag een miljard bij Deutsche Bank weg

—————————————————————————————————————————————-

Eén van Europa’s allerbelangrijkste systeembanken, de Deutsche Bank, verkeert al langere tijd in zwaar weer. De afgelopen weken kondigde de bank massa ontslagen aan die voor veel onrust zorgden. Nu blijkt dat grote klanten van de bank –voornamelijk hedge fondsen- dagelijks ongeveer een miljard dollar (bijna 900 miljoen euro) bij de DB weghalen – oftewel: er is een heuse ‘bank run’ gaande. Analisten die al tijden stellen dat de Deutsche Bank insolvent is, dus feitelijk op de rand van bankroet balanceert, lijken hiermee gelijk te krijgen.

De Deutsche Bank zou dringend verlegen zitten om liquide middelen, en daarom zijn investeringsbank tak, compleet met alle grote klanten die hoofdzakelijk bestaan uit risicovolle hedge fondsen, over willen doen aan het Franse BNP Paribas. Het zou daarbij gaan om een bedrag van tussen de € 150 miljard en € 200 miljard.

Probleem: deze klanten, die op deze wijze zouden worden gedwongen van bank te wisselen, kunnen niet worden gestopt als ze besluiten dat ze liever zelf bepalen waar ze hun fondsen bij onderbrengen. Dat is dus exact wat er nu gebeurt, en de reden waarom die klanten zoveel geld bij de DB weghalen. Pogingen van BNP Paribas om deze klanten gerust te stellen lijken vooralsnog op niets uit te lopen.

De Duitsers zagen de bui al hangen en lijken een beruchte ‘bad bank’ te hebben gecreëerd waarin niet langer gewilde financiële ‘assets’ ter waarde van € 288 miljard in worden ondergebracht. Het risico voor de hedgefondsen werd daarmee nog groter, met de huidige ‘bank run’ als vrijwel onvermijdelijk gevolg.

EU / Eurozone systeemcrisis?

De grote vraag is wat er gebeurt als al deze hedge fondsen besluiten om de resterende € 150 miljard in één keer bij de DB weg te halen. Hebben de Duitsers daar eigenlijk wel voldoende reserves voor? Zo niet, dan is het niet ondenkbaar dat Europa zijn eigen ‘Lehman Brothers’ crash krijgt, en de al lang voorspelde en gevreesde nieuwe wereldwijde financiële crisis een feit wordt.

De EU overleefde de Griekse crisis ternauwernood, en toen ging het slechts om een lidstaat aan de rand van de unie met een van de kleinste economieën. Wat er met de eurozone en EU gebeurt als in de met afstand allerbelangrijkste economie een bankencrisis uitbreekt, is ‘anyone’s guess’.

Omdat niemand zich zo’n systeemcrisis kan veroorloven, en zeker Europa niet, zal er in dat geval ongetwijfeld een ‘bail out’ / reddingsplan’ worden opgezet waarmee de DB met honderden miljarden euro’s overeind zal worden gehouden. Maar waar moeten al deze miljarden dan vandaan komen? En wat gebeurt er als de financiële markten hierdoor het vertrouwen in het complete Europese bankensysteem verliezen?

Een eventuele catastrofale euro crash is nog ver weg, maar is door de DB perikelen desondanks toch weer een stapje dichterbij gekomen.

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

15

 1. @Qvic: inderdaad, met de smoes van herstel-economie drukt ecb immers maandelijks ettelijke miljarden bij, die níet dienen om de eu-economie te steunen maar om de europese banken recht te houden (die moesten gered worden door en ten koste van de burgers voor de geleden verliezen van banken hun goklust) dus bepaalt eu/ecb nu zelf wanneer ze de boel laten ontsporen in een volgende, financiële crisis om chaos te veroorzaken en europa te ontwrichten….daarvoor is het nog te vroeg want mensen willen nog niet helemaal aan het digitale geld en zolang we cash blijven betalen kunnen ze hun smerige plannetje niet uitvoeren want cash kunnen ze ons niet zo gemakkelijk afpakken, digitaal kunnen ze dat wél, ons chanteren, bestelen door ons zonder bestaansmiddelen te zetten om paniek te zaaien.
  Om dus eigenlijk de volgende, georkestreerde financiële crisis te vermijden moeten we enkel en massaal meer en meer opnieuw cash geld gebruiken….dat kunnen en wagen ze niet uit te sluiten als wettelijk betaalmiddel.

 2. Zou als hedgefonds of gewone belegger ook mijn geld niet laten bij zo’n zwalkende bank die te veel rommel-leningen aan bedrijven heeft verstrekt om mooie cijfers te schrijven na de hypotheek-affaire nu de wereldhandel steeds beroerder gaat, politieke zaken als rond iran, midden oosten en brexit, klimaat en milieu ervoor zorgen dat de kans op terugverdienen en aflossen door die lenende bedrijven zienderogen afneemt.
  Dan zou ik voordat de stekker eruit gaat ook kiezen voor eigen belang en het geld eruit halen en in veiligheid brengen, want nog maar moet worden gezien of in die omstandigheden de eu landen akkoord gaan met nog wat bijdrukken door de ecb.
  De totale schuld in de wereld (huishoudens, bedrijven, overheden) bedraagt inmiddels 246 trillion, maar van de Ecb schuld horen we na alle steunaankopen en reddingen van staten, munt, banken en bedrijven nog maar weinig.

 3. @ Qvic: 5:46 pm. En natuurlijk zijn de veroorzakers van de ellende- als de bom barst- met de noorderzon vertrokken, evenals de verraders van de politiek, in het socialistische gedrocht EUSSR. En voor Nederland zijn met name de socialistische- en de kartelpartijen debet aan de misere die er gewis staat aan te komen. Maar de massa snurkt gewoon verder hoor, Qvic.

 4. Ach, voor 95% bestaat het uit digitale Euro’s. Met 1 druk op de enter knop bij de ECB en de DB heeft weer voldoende geld. De burgerbevolking daar in tegen mag daarvoor de rekening betalen, in de vorm van geen pensioenen meer, meer betalen aan belastingen, accijns en wat dan ook en/of onteigeningen. De gewone burgers worden dan kaal geplukt tot het bot en worden zo de dwangarbeiders van de EU, tot de dood erop volgt (net zoals in de 2e wereldoorlog, hoe de nazi de dwangarbeiders behandelde). Terwijl de veroorzakers vrij uitgaan en de echte rijken ongedeerd ervan af komen. Maar het kan ook de trigger zijn dat dan de vlam in de pan slaat bij de bevolking en heel de EU in een grote chaos verandert. Dan is het over en uit met de monopolie van de banken, de EU en regeringen. De rijken hebben zich allang uit de voeten gemaakt, want dat doen die angsthazen.

 5. doe net als met de amro bank
  de leningverstrekker, overheid, krijgt 8% en financieert dit met een staatslening tegen 1%..
  zie hier de reden waarom de nl-overheid de rest aandelen in amro niet wil verkopen,
  het missen van de 7% zal dan te veel op de begroting drukken.
  dit zal dus ook verkeerd aflopen.

 6. Ze blijven de bevolking maar wijs maken dat het zo goed gaat met de economie
  De Griekse crisis was maar klein, maar werd bezuinigd op de pensioenen
  Duitsland lijkt nu in een crisis te komen, waarmee we niet weten wat het ECB doet.
  Grote bedrijven en banken daar draait alles om, maar het gewone volk is weer de dupe.

 7. Simpele oplossing : verbiedt de Hedge-Fondsen om hun smerig eld weg te halen bij DB ! 😉

  Tégen de rijken zal men helaas niets durven ondernemen …

 8. Was te verwachte, Oneindig geld blijven drukken- Euro- in dit geval zonder enige dekking van goud. De zeepbel zal barsten, want “geld scheppen uit het niets”, zal leiden tot een geweldige bankcrash. Maar socialisten, zoals de Eurofielen in Brussel, trekken er zich niets van aan. Tenminste is dat mijn mening.

 9. Bitcoin is ook niet veilig bij een financiële ineenstorting. Je kan er niets mee kopen als het echt fout gaat. Goud of zilver in kleine eenheden kun je inwisselen voor voedsel.
  (Allemaal leuk als je alleen echt wat kan missen om opzij te zetten)
  Bij de bitcoin zullen de miners met hun Rigs in slechte tijden ook klinkende munt willen hebben. Miners valideren de blockchain en als beloning krijgen zij een fee in bitcoins. (Of andere cryptovaluta) Mijn advies zet je winst uit bitcoins in goud of zilver om.
  Het systeem zal echt een keer klappen.

  Waardevol ……………..
  Met goud kun je in deze wereld heel wat beginnen. Je kunt je er zaken, diensten, genoegens, enz. mee verschaffen. Als geschenk is het dan ook waardevol (zie Mt2:11). Het geloof geeft ons de mogelijkheid op geestelijk terrein belangrijke dingen te verwerven.

 10. Deutsche Bank is een heuse derivaten-bom en de parallellen met Lehman’s zijn nagenoeg gelijk. Vraag is wat de ECB en de EU doen achter de schermen om een tech-bankrun tegen te gaan? Deutsche Bank wordt de ondergang van de Euro en de EU.

Comments are closed.