Advocaten Erdogan willen Amerikaanse militairen NAVO basis Incirlik arresteren

Riskeert Erdogan oorlog met NAVO bondgenoot Amerika? –
Raken Amerika en de NAVO straks de luchtmachtbasis Incirlik –en mogelijk zelfs de daar opgeslagen kernbommen- kwijt aan de gevaarlijkste dictator ter wereld? (Afbeelding: Getty Images (3)).

————————————————————————————————————————————–

Een groep advocaten die verbonden zijn aan de Turkse dictator Erdogan hebben een officiële aanklacht ingediend tegen een aantal Amerikaanse officieren die werkzaam zijn op de NAVO luchtmachtbasis Incirlik. De advocaten adviseren Erdogan om de basis in beslag te nemen en de Amerikaanse militairen te arresteren vanwege hulp aan terroristen, en met name Erdogans aartsvijand Fethullah Gülen. Wat de situatie extra gevaarlijk maakt is de aanwezigheid van Amerikaanse kernbommen op de basis, waarmee Erdogan zijn megalomane oorlogen voor het herstel van het islamitische Ottomaanse rijk flink kracht bij zou kunnen zetten.

In 2016 liet Erdogan een false flag staatsgreep plegen, zodat hij in Turkije al zijn vijanden –iedereen die het openlijk niet met hem eens is, inclusief leraren, journalisten, rechters, agenten, etc.- kon laten ontslaan, arresteren of doen verdwijnen. Aartsvijand Gülen, die volgens Erdogan achter de coup zou zitten, zit echter veilig in de VS. De Turkse despoot eiste al meerdere malen zijn uitlevering, maar Washington weigert dat.

Erdogan geeft president Trumps verhoogde importbelastingen de schuld van de onophoudelijke waardevermindering van de Turkse lira, maar heeft die geheel en al aan zichzelf te wijten. De dictator nam namelijk de controle over de centrale bank over, en besloot om de geldpersen op volle toeren aan te zetten, zodat de rente laag zou blijven en de economie een ‘boost’ kreeg.

Eurozone banken kwetsbaar voor instorting Turkije

Het geld uitdelen en het stimuleren van de bevolking om zoveel mogelijk te lenen en uit te geven miste zijn uitwerking niet. De waarde van de Turkse munt daalde dit jaar al ruim 40%. Dat baart ook Europa de nodige zorgen, want grote eurozone banken hebben flink wat leningen uitstaan in Turkije.

Als Turkije instort, dan krijgt Europa een nieuwe bankencrisis voor zijn kiezen, die veel moeilijker op te lossen zal zijn dan de vorige. Als Europa Turkije (weer) financieel helpt, dan geeft het de gevaarlijkste dictator ter wereld nog meer macht en controle, en zal hij de EU nog vaker kunnen chanteren met het loslaten van miljoenen migranten dan nu al het geval is.

Riskeert Erdogan oorlog met de VS?

Hoe dan ook, zoals een echte tiran geeft Erdogan steevast het buitenland de schuld, is het niet Israël, dan wel Griekenland, Cyprus of Europa. Nu heeft hij zijn pijlen gericht op de VS, zeker nadat Trump het niet pikte dat een Amerikaanse christelijke voorganger werd gearresteerd, zogenaamd wegens ‘hulp aan terroristen’. De hogere importheffingen voor Turkse goederen zorgden voor een nog snellere daling van de toch al zo geplaagde lira.

Mocht Erdogan het advies van zijn advocaten opvolgen,  de luchtmachtbasis Incirlik binnenvallen en inderdaad Amerikaanse officieren laten arresteren, dan kan hij van Trump een buitengewoon krachtige en agressieve reactie verwachten. Het zal niet meteen op een hete oorlog tussen de twee NAVO landen met de grootste legers uitlopen, maar dat gevaar zal wel degelijk serieus moeten worden genomen, zeker als bedacht wordt dat op de basis nog steeds Amerikaanse B-61 kernbommen liggen opgeslagen.

Experts waarschuwen al jaren dat die bommen moeten worden weggehaald, omdat Turkije onder Erdogan steeds onstabieler, onvoorspelbaarder en daardoor gevaarlijker wordt. Wij schrijven al jaren dat Turkije opnieuw de grootste bedreiging voor de vrede in het Midden Oosten zal worden, en daarmee ook van de wereldvrede. Erdogan ligt met zijn Ottomaanse visioenen en zijn aan waanzin grenzende oorlogsretoriek in ieder geval flink op koers om die verwachting waar te maken.


Xander

(1) Zero Hedge
(2) Zero Hedge
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)