Oostenrijk strijdt tegen islamisering en verbiedt hoofddoekjes schoolkinderen

Oostenrijkse regering zet Westerse waarden van vrijheid en gelijkheid boven islamitische discriminatie en onderdrukking van meisjes –Dit mag niet meer op scholen in Oostenrijk. Doel is om moslimmeisjes gelijke kansen te bieden. (Afbeelding: Embed from Getty Images (2)).

————————————————————————————————————————————-

De Oostenrijkse regeringspartijen ÖVP en FPÖ hebben deze week besloten dat er een algemeen verbod komt op het dragen van religieuze kleding op scholen. De regering doet geen moeite te verbergen dat de wet uitsluitend moslim meisjes treft, die voortaan enkel zonder hoofddoekje op school worden toegelaten. Islamitische organisaties zijn woedend en zeggen dat hoofddoekjes ‘integraal deel van onze geloofspraktijk zijn, en onder religieuze vrijheid vallen.’ De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz gelooft daar echter niets van en twitterde eerder dat het juist andersom is.

‘Het kan niet zo zijn dat iemand de gevangenis in moet omdat ze geen hoofddoekje wil dragen. Ik veroordeel daarom ten scherpste de gevangenisstraf van 20 jaar voor Shaparak Shajarizadeh in Iran. Vrouwenrechten, vrijheid van meningsuiting en van religie zijn onaantastbaar,’ twitterde Kurz bijna een jaar geleden.

Westerse waarden worden boven islamitische gesteld

In tegenstelling tot het grootste deel van West Europa, dat het bijna altijd bij enkel woorden laat, ondernamen de Oostenrijkers ook actie, met onder meer de huidige anti-hoofddoekjes wet –want daar komt het feitelijk op neer- als gevolg. Islamitische ouders kunnen voortaan hun dochters tot aan het schoolplein brengen met hoofddoekje om, maar daarna moet deze af.

Journalist Alexander Wallash schrijft dat overheidsbesluiten die de rechten van ouders inperken in principieel opzicht weliswaar twee kanten hebben, maar dat de bezwaren in dit geval terzijde kunnen worden geschoven.

‘Voor het onnavolgbare proeven van vrijheid moeten de symbolen van de Westerse wereld voor 6 tot 11 jarige meisjes de hoogste prioriteit hebben. Wie van de moslimgemeenschap hier tegen stemt en zegt alle gerechtelijke middelen te zullen uitputten (om het verbod te stoppen), erkent alleen al hiermee wat hij (of zij) van deze Westerse waarden voor hem en zijn kinderen vindt.’

Moslim meisjes krijgen gelijke kansen

In april 2018 besloot kanselier Kurz een nieuwe strategie te volgen om eventuele discriminatie van moslimmeisjes te voorkomen, en de nu doorgevoerde maatregel officieel tot ‘kinderbeschermingswet’ te bestempelen. ‘Het versluieren van kleine kinderen is definitief niets wat in ons land moet plaatsvinden,’ argumenteerde Kurz. ‘Alle kinderen moeten gelijke kansen hebben, meisjes en jongens.’ Die gelijke kansen zijn er alleen als moslimmeisjes beschermd worden tegen het stigmatiserende hoofddoekje.

In Oostenrijk bestond net als in Nederland en andere Europese landen voor de publieke ruimte al een boerka verbod (= tegen volledige gezichtsbedekking).

Zelfs de Oostenrijkse sociaaldemocraten zijn geen voorstanders van hoofddoekjes. Een woordvoerder van de SPÖ wil alleen dat er naast het verbod ook meer aandacht komt voor integratie, spraaklessen en meer professionele hulp voor en op scholen.

Symbool van discriminatie en onderdrukking

Het verbod om de hoofden van kinderen te bedekken met religieus getinte kleding was volgens de regering nodig voor ‘de sociale integratie van kinderen volgens de lokale gebruiken en zeden, en het behoud van de grondwettelijke basiswaarden en onderwijsdoelen,’ alsmede de ‘gelijkstelling van man en vrouw’ zoals die in de Oostenrijke grondwet is vastgelegd.

Daarmee raakt de Oostenrijkse regering direct de kern aan die de Nederlandse collega’s in Den Haag altijd ten koste van alles vermijden, namelijk dat het hoofddoekje in de islam een algemeen symbool van onderdanigheid en onderdrukking van het vrouwelijke geslacht is. Het toestaan van hoofddoekjes betekent dan ook niets minder dan het stilzwijgend instemmen met grootschalige discriminatie van meisjes en vrouwen, iets dat men in Wenen nu aanpakt.

De enige uitzondering op de wet vormen hoofdbedekkingen die om medische redenen noodzakelijk zijn, of vanwege de weersomstandigheden. Op overtreding van het verbod staat een boete van tot € 440,-. Ook moeten weigerouders binnen vier schooldagen op een verplicht gesprek komen. Als hun dochter dan toch weer met hoofddoekje op school verschijnt, worden daar passende maatregelen tegen genomen, al is (nog) niet duidelijk welke dat zijn.

Werkgevers in Europa mogen sinds 2017 moslima’s verbieden een hoofddoekje op het werk te dragen.

In Nederland mogen in principe alleen scholen in het bijzonder onderwijs (zoals christelijke) hoofddoekjes verbieden om hun identiteit te bewaren. De meeste politieke partijen zien echter niets in een algemeen verbod van dit symbool van vrouwendiscriminatie in de islam.

 

Xander

(1) Anonymous
(2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

Reacties on “Oostenrijk strijdt tegen islamisering en verbiedt hoofddoekjes schoolkinderen

 1. @ Oma: 9:46 AM. Oma, je kunt deze moslima niet overtuigen, dat is duidelijk. Voor mij zijn de ogen over de Koran en de Islam open gegaan, na lezing van het hoogst interessante boek, van de auteur: Ibn Warraq, met de titel: ” Weg uit de Islam-Getuigenissen van Afvalligen”, met een voorwoord van Professor Afshin Ellian. Het is een dikke pil, maar zeer lezenswaardig. Na dat gelezen te hebben, wist ik genoeg.

 2. @melk

  Als u de geschiedenis van de lage landen moest kennen dan zou u ook de toekomst weten.
  Wij zijn binnen gevallen geweest sinds mensenheugnis door vele volkeren : romeinen, fransen, spanjaarden … noem maar op. Iedereen is terug vertrokken , al dan niet onder zachte dwang.
  Ook het water werd terug gedrongen.
  Wij zijn goed maar laten ons nooit overheersen.
  Gedraag u als een vreemde in een vreemd land, zoals het hoort.
  Werk zoals de eigen bevolking en kweek uw kinders op met respect voor eenieder.

 3. Oma, mijn thuisland is Nederland. Ben een Nederlandse die zich bekeerd heeft tot de islam. In de Islam heb ik mijn rust gevonden en heb spijt dat ik niet veel eerder ben bekeerd. Ik dacht ooit net zoals jij slecht over de Islam. Nu weet ik gelukkig beter.

 4. Lees het boek van Ibn Warraq, met de titel: “Weg uit de islam- Getuigenissen van Afvalligen”, met een voorwoord van Professor Afshin Ellian, uitgegeven bij Meulenhoff pers. Dan weet men uitstekend waar de islam voor staat.

 5. melk,

  ik proefde al dat jij Nederlandse van geboorte bent. en gedwongen om met zo’iets te gaan leven. Als je tot moslima gaat bekeren vanuit onze prachtige cultuur, dan is er iets mis.
  Ga met je man naar waar hij vandaan komt.

  @oma, en alle anderen die hier goed zijn, ik heb liefde voor een ieder die respectvol reageert en leeft.

  https://www.youtube.com/watch?v=FOt3oQ_k008

 6. Hallo Melk, ik had dat al lang in de gaten.
  Nog dit: jou transitie naar moslim is geen vrijbrief om op christenen neer te kijken, zeker niet in een christelijk land. Je zou ook in SA kunnen gaan wonen groeten M

 7. Is het niet frappant dat in welk land ze ook landen,dat daar in die wijken waar ze komen te wonen de hele buurt achter uitgaat en daarna het hele dorp of stad!?Ga maar naar belgie,frankrijk,spanje,Italie,engeland,zweden noorwegen denemarken duitsland,echt ongelofelijk,de moslims moeten zich schamen,diep schamen!!Organiseer eens een grote idemonstrate tegen al dat geweld wat uit die islam voortvloeid,tegen al die zelfmoordaanslagen enz.Toen amerika tegen vietnam zo te keer ging,gingen wij met honderduizenden de straat op en protesteerden tegen al dat oorlogs geweld die de amerikanen daar tegen die vietnamezen deden en wij eisten dat men ermee moest stoppen en zich moet terug trekken,maar demonstraties van moslims tegen bijv isis,tegen die afschuwelijke misdaden die zij tegen niet moslims maar ook moslims hebben gepleegd,of tegen die gedwongen huwelijken of tegen die racistische sharia wetten……je hoort ze niet en dat ook baard de niet moslims grote zorgen!!

 8. @melk:
  Mijn turkse moslima buurvrouw verklaart je voor zot en kan maar niet begrijpen dat je vrijwillig je zelfrespect en je vrijheid opgeeft om je te onderwerpen aan strenge, religieuze regels van een geloof dat niet het jouwe is en nooit zal zijn.
  De omgekeerde wereld en achteruitgang noemt zij dat: je vrijheid in een vrij, democratisch land zelf opgeven – zij heeft haar hoofddoek afgezworen en wenst vrij tussen mensen te leven die zij als haar gelijken beschouwt met dezelfde rechten, zij heeft deze kans tot bevrijding met beide handen aangegrepen, ondanks de sociale druk vanuit haar moslimgemeenschap en turkse familie.
  Zij vindt overigens dat moslims die weigeren te integreren, blijven vasthouden aan de achterhaalde dominantie van mannen over vrouwen en zichzelf in de maatschappij vernederen en discrimineren door de hoofddoek, best verhuizen om hun geloof onder de sharia te gaan beleven…dan beseffen vrouwen misschien pas welke prijs ze betalen voor het opgeven van hun ware, persoonlijke vrijheid.
  Als moslims weigeren zich aan te passen aan de maatschappij waarin ze leven dan horen ze hier niet thuis – een moslima zegt dit – zij beleeft haar geloof zoals zij zelf verkiest en uitsluitend in de privésfeer en beslotenheid van haar huis, in het openbaar zie je niet dat zij moslima is en zij behandelt iedereen met respect waardoor zij dan ook zelf gerespecteerd wordt.
  Ook begrijpt ze jouw haat, minachting en afkeer van je eigen landgenoten na bekering: enkel moslims zijn immers ‘menswaardig’ waarbij jij vergeet dat je niet en nooit als echte moslima zal worden beschouwd…daar komt ze door schade en schande nog wel achter, zei ze.
  Dat je rust gevonden hebt in islam is misschien door de schijn dat je nu niet meer zelf iets hoeft te beslissen, niet meer zelfstandig je leven hoeft te bepalen want het wordt tot in de kleinste details voorgeschreven hoe je moet leven, die dwang, dat noem je ‘rust’?
  Dat is het ontlopen van je verantwoordelijkheid als mens voor de keuzes die je als mens maakt, het afschuiven van je verantwoordelijkheid voor je daden, allah tot zondebok maken…benieuwd of de consequenties van het niet volgen van strenge islam regels door boetedoening en lijfstraffen je ook zal bevallen? Daar is in het moderne westen uiteraard geen gevaar voor, echter als je onder de sharia in een islamitisch land zou gaat leven…
  Constant leven met angst voor eventuele gevolgen voor het niet stipt naleven van religieuze regeltjes geeft geen gemoedsrust, integendeel…

  Mijn vraag was wat jouw Nederlandse ouders, familie en vrienden van je bekering vonden, daar heb je geen antwoord op gegeven? Misschien werd dat westerse, verderfelijke contact met minderwaardige ongelovigen helemaal verbroken om te vermijden dat je rust als vrome moslima verstoord zou worden? Isoleren is het eerste teken van machtscontrole voor hersenspoeling..bekend in de psychiatrie als narcisme en psychopathie.

 9. Verwijderd, zie siteregels en auteursrechten, schrijf korte introductie en verwijs naar de link van betreffend artikel. Mod.

Comments are closed.