‘Trump laat Koerden in de steek en maakt weg vrij voor Turkse invasie Noord Syrië’

Turkse pantserwagens richting de Syrische grens. (Afbeelding: (2)).

—————————————————————————————————————————————-

Koerden van doorslaggevend belang bij verslaan ISIS, worden nu aan Erdogan overgeleverd, die hen wil vernietigen

—————————————————————————————————————————————-

Vorig jaar nam minister van Defensie James Mattis ontslag omdat hij weigerde mee te werken aan president Trumps voornemen om de Amerikaanse troepen in het noorden van Syrië –nu nog zo’n 1000 in getal- terug te trekken. De Koerden zijn Washingtons belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen ISIS geweest. Mattis wees erop dat een terugtrekking betekent dat ze aan Turkije worden overgeleverd, dat alle Koerdische groepen als terroristen beschouwt. Trump lijkt na een telefoongesprek met dictator Recep Tayyip Erdogan nu alsnog dit besluit te hebben genomen, waarmee hij de weg vrijmaakt voor een Turkse invasie van het noorden van Syrië, en een nieuw offensief tegen de Koerden.

Erdogan dreigde de afgelopen weken regelmatig met een aanstaand ‘land en lucht’ offensief in het grensgebied met Syrië, zogenaamd om er een ‘veilige zone’ (voor o.a. migranten) te creëren. Gisteren sprak hij telefonisch met Trump over de opgelopen spanningen tussen beide landen. Een paar uur later bracht de Amerikaanse regering in een verklaring naar buiten dat ‘Turkije spoedig begint met zijn lang geplande operatie in Noord Syrië. De strijdkrachten van de VS zullen niet aan deze operatie deelnemen, noch deze steunen. Ook zullen de strijdkrachten, nadat ze het territoriale ‘Kalifaat’ ISIS hebben verslagen, niet meer in de onmiddellijke nabijheid zijn.’

In de verklaring staat tevens een sneer naar Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen, omdat ze volgens het Witte Huis weigeren om gevangen genomen ISIS strijders terug te nemen. ‘De VS zal hen niet mogelijk jarenlang en tegen hoge kosten voor de Amerikaanse belastingbetaler vasthouden. Turkije zal nu verantwoordelijk zijn voor alle ISIS strijders die de afgelopen twee jaar in het gebied gevangen zijn genomen.’

Erdogan wil niet ISIS, maar Koerden vernietigen

Er staat al een flinke hoeveelheid Turkse troepen en tanks langs de grens met Syrië, en daar zijn er dit weekend nog meer bijgekomen. Jammer genoeg zijn niet de resten van ISIS het belangrijkste doelwit. Volgens de vermaarde onderzoeksjournalist Seymour Hersh is ISIS een creatie van de CIA en de Saudische en Turkse inlichtingendiensten, reden waarom ISIS strijders al jarenlang vrijwel ongehinderd de Turkse grens kunnen passeren (bijvoorbeeld om gratis medische hulp in Turkse ziekenhuizen te krijgen).

Nee, wat Erdogan al heel lang wil is de Koerden vernietigen. Het Turkse offensief zal dan ook vooral gericht zijn tegen de Koerdische YPG strijders, die van doorslaggevende betekenis zijn geweest bij het verslaan van ISIS.

Boodschap: VS kan niet worden vertrouwd

Trump heeft de islamitische despoot in Ankara dan ook een enorme politieke overwinning bezorgd. Amerika’s steun aan zijn Koerdische bondgenoot was de enige reden waarom Erdogan zijn al zo vaak aangekondigde invasie van Noord Syrië niet uitvoerde. Nu ISIS is verslagen lijkt het er sterk op dat de Amerikanen opnieuw doen waar ze heel goed in zijn: afspraken met landen en zelfs bondgenoten eenzijdig verbreken en hen vervolgens aan hun lot overlaten, omdat ze niet meer nodig zijn.

 ‘Maakt niet uit dat Washington door de Koerden in de steek te laten een duidelijke boodschap afgeeft aan Noord Korea, Iran en aan ieder ander die hoopt op een akkoord met de VS, namelijk dat Washington niet kan worden vertrouwd zich aan zijn afspraken te houden.’

Van de EU hoeven de Koerden overigens al helemaal niets te verwachten. Brussel is zeker de afgelopen jaren keer op keer vrijwel zonder verzet door de knieën gegaan voor Erdogan, die maar hoeft te dreigen met het loslaten van miljoenen ‘Syrische vluchtelingen’ op de Europese grenzen.

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)


Zie ook o.a.:

05-09: Erdogan zegt kernwapens te willen, maar werkt daar in het geheim al jaren aan (? Nucleair bewapend Turkije zal op Ottomaanse veroveringstocht door het Midden Oosten, Centraal Azië en Noord Afrika gaan, en ook Europa inlijven)
21-07: Turkse dictator Erdogan dreigt met militaire invasie van Cyprus
10-07: Turkije wil oorlog: Tanks naar Syrische grens, boorschepen in wateren Cyprus (President Cyprus en Libische generaal spreken van ‘Turkse invasie’)
07-06: Staat de EU ‘tweede Turkse invasie’ Cyprus toe, uit angst voor 4 miljoen in Turkije wachtende migranten?
03-04: VS dreigt Turkije uit de NAVO te gooien om aankoop Russische raketten
19-02: Turkije dreigt met invasie Griekse eilanden (/ Herstel Turks-Ottomaanse Rijk door militaire veroveringen steeds dichterbij – Jaren ’30 op herhaling: Europa doet opnieuw niets substantieels tegen almaar agressiever wordende dictator)

 

2018:
19-12: Islamitische Unie Congres; Erdogan in 2023 leider van wereldwijd Kalifaat

(Via oud Xandernieuws.punt.nl):

13-08: Turkse journalist: Erdogan begint steeds meer op Hitler te lijken
09-07: ‘Turkije enkel op papier nog NAVO lid, stuurt aan op militair conflict met Europa’
24-05: Turkije op rand instorting, zoekt oorlog met Griekenland, Cyprus en Israël

2017:
07-08: Oud hoofd Turkse nationale politie: Erdogan steunt en bewapent ISIS (/ Nazi toestanden in Turkije: iedereen opgepakt die zelfs maar kritiek uit op Turkse dictator / Complete ISIS fabrieken in Turkije waar bommen en raketten voor oorlog in Syrië worden gemaakt)
20-07: NAVO-lid Turkije provoceert Griekenland, koopt Russische afweerraketten, verraadt Amerikaanse bases in Syrië
20-04: Islamitisch Kalifaat symbolisch opgericht: Erdogan onthult tulband eerste Ottomaanse sultan (/ Symbolische wederoprichting islamitische Turks-Ottomaanse Rijk)

2016:
25-08: Exact 500 jaar na eerste Turkse veroveringsoorlog is nu de tweede begonnen (Erdogan in toespraak: ‘Syrië, de Balkan, de Kaukasus, waren deel van Ottomaans gebied, en zullen in 2023 weer bij ons horen’)
19-02: ‘Wereld maakt zelfde fatale fout met Erdogan als met Hitler’

2015:
23-12: (/ Onderzoeksjournalist Seymour Hersh bevestigt dat Turkse president Erdogan Syrië wil inlijven en Ottomaanse Rijk wil herstellen)
20-12: Turkije gebruikt tanks en raketten tegen Koerdische burgers; Europa zwijgt
09-07: Obama en Erdogan gebruiken ISIS voor oorlog tegen Koerden en oprichting Kalifaat

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

Reacties on “‘Trump laat Koerden in de steek en maakt weg vrij voor Turkse invasie Noord Syrië’

 1. @Pluto: 6:51 pm. Inderdaad Obamba, is verantwoordelijk voor deze rotzooi en niet Trump. En de Democraten zijn wat dat betreft schijnbaar “kort van geheugen”, of eerder hypocriet.

 2. De inval is vandaag officieel begonnen in noord Syrië, vanaf nu zal het stapsgewijs spannender gaan worden.

  Er zijn met het Turkse leger tegelijk zo’n 75.000 free syrian armee strijders gecoördineerd aan de grens van het gebied begonnen met inloop plannen.
  In de regio dat nu nog in gewapende en maffia Koerdische handen is zijn kampen waar 20.000 isis strijders vast zitten.

  De meden/ koerden streden in de geschiedenis tegen de joden, Perzen, Egyptenaren, Romeinen/ Grieken ook.
  Enkeld de Turken niet, dus hoe en wat precies de verkeerde op korte termijn zijn is niet heel duidelijk nu al.
  Het verhaal is dat juist de Turken gevaar zijn maar Turken en joden onderhandelen al eeuwen met elkaar.
  De Europeanen zijn n groter probleem met hun verkopen aan alle vijanden van Israël.

  Dat Griekenland, Cyprus en Egypte een pact vormen met Israël is scheinbedriegd.

 3. Harold en Pluto, het is Trump die de Koerden in de steek laat en Erdogan nu zijn gang laat gaan.

 4. Europa moet zich dood schamen wat een zwakke knieën heeft dat Brussels ondemocratisch zooitje volvreters. Gelukkig kan men de gebruikelijke diarree herhalen dat Trump schuldig is.
  Yeah right.
  https://www.nu.nl/politiek/6003015/minister-blok-ontbiedt-turkse-ambassadeur-na-inval-in-syrie.html#coral_talk_wrapper
  Vazal en loopjongetje Blok doet ook even stoer, die ambassadeur zal hem recht in zijn gezicht uitgelachen hebben. De IS bende lozen we nu in jouw schoenen druif, zal zijn reactie geweest zijn.

 5. Een handige niks kostende manier om van psychopaat Erdogan af te komen lijkt mij, straks krijgt hij eerst een waarschuwing van Trump ,(dit was niet de afspraak ) en daarna enorme sancties aan z’n broek…de Turken zullen dan van hem af willen.. tja. opgeruimd staat netjes. En de koerden en de turken vechten al 1000 jaar laat ze lekker. Amerika ligt 7000 km verderop, idioot gewoon om je daar mee te bemoeien.

 6. Een handige niks kostende manier om van psychopaat Erdogan af te komen lijkt mij, straks krijgt hij eerst een waarschuwing van Trump, (dit was niet de afspraak etc. ) en daarna enorme sancties aan z’n broek…de Turken zullen dan van hem af willen…tja. Opgeruimd staat netjes. en de Koerden en Turken liggen al duizend jaar met elkaar overhoop, laat ze het uitzoeken. Amerika ligt 7000 km verder absurt om je daar mee te bemoeien.

 7. Trump bewapend de oude vijanden van Israël, ook dus grieken en Egyptenaren maar ook groepen in Syrië en Irak en ook de meden/ Koerden.

  Zie Russische, Amerikaanse of Saoedische bombardementen en hele woonwijken liggen plat.
  De soennitische Turken doen dit niet omdat het dezelfde stromingen van de islam kent als de Arabieren in deze kwestie, zij bombarderen meer doelgericht met zoveel mogelijk behoud.
  Check de beelden maar na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *