Russisch leger rukt op naar Kiev; Oekraïense brigade legt wapens neer en weigert te vechten

—————————————————————————————————————————————

(13.55) – Talloze Russische militaire eenheden blijven de grensregio’s van Oekraïne binnendringen zonder op enige weerstand te stuiten. Ook zijn tientallen Russische helikopters actief. Ooggetuigen melden dat een deel van de toestellen troepen op de grond neerzetten. Op diverse plaatsen heeft het Oekraïense leger bruggen opgeblazen om de Russische opmars richting Kiev te stoppen, maar dat is mislukt. De complete 57e Oekraïense brigade bij Luhansk heeft echter eieren voor zijn geld gekozen en de wapens neergelegd. Ze weigeren nog langer te vechten voor het fascistische regime in Kiev. Elders zijn tientallen soldaten en grenswachten overgelopen naar de Russen.

De Russische genie had al rekening gehouden met ondermijnde bruggen en voor oversteekplaatsen gezorgd. De opmars van het leger richting Kiev is hierdoor nauwelijks vertraagd. De troepen en tanks krijgen luchtsteun van tientallen Ka-52 Alligator gevechtshelikopters.

Bij Mariupol werd een raket afgevuurd op twee Russische vrachtschepen in de Zee van Azov. Aan boord van een olietanker is brand uitgebroken, en er viel een zwaargewonde. De brand is inmiddels geblust, waarna de schepen hun koers konden vervolgen.

Zoals kon worden verwacht houdt het Westen het enkel bij de bekende hypocriete scherpe veroordelingen en dreigementen met ‘ernstige consequenties’. Zowel de VS, de EU als de NAVO benadrukken dat Oekraïne niet militair te hulp zal worden geschoten. Klaarblijkelijk heerst er in Washington, Brussel en Londen dan toch enig besef dat dit regelrechte zelfmoord zou betekenen.

Zelfs de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne loopt nog steeds soepel, zo geven officiële bronnen toe. Het Kremlin weet dat de NAVO weliswaar een luid blaffend hondje is, maar nauwelijks nog tanden heeft. Wat moeten we eigenlijk nog met deze achterhaalde organisatie, die tijdens de Koude Oorlog vooral defensief was, maar zich daarna ontpopte tot een agressief en moorddadig werktuig om het Amerikaanse imperialisme te bevorderen?

Door de gasleveranties voort te zetten onderstreept president Putin andermaal dat hij de Europese burgers ongemoeid wil laten, en enkel de vrede wil herstellen en Oekraïne wil verlossen van het Westerse neonazi marionettenregime, dat onder grote druk van het Pentagon en de CIA de hele wereldvrede in gevaar heeft gebracht.

 

Xander


(bronnen: te over. Ik heb vele, vele tientallen pagina’s tegelijk openstaan, waarvan er een aantal regelmatig worden aangevuld. Gezien de snelheid van de gebeurtenissen geef ik op dit moment de voorkeur aan updates boven bronvermelding.)

Zie ook:

(zien linker kolom).