Botsing bij Libië: Turkse oorlogsschepen richten raketten op Frans fregat

Het Franse fregat Courbet werd op 10 juni onder schot genomen door drie Turkse oorlogsbodems. (Afbeelding: (2)).

—————————————————————————————————————————————-

Parijs noemt Turkse provocatie ‘vijandige daad en extreem agressieve interventie’

—————————————————————————————————————————————-

Turkije op papier weliswaar nog steeds lid van de NAVO, maar is de facto een grote vijand geworden van het Westerse bondgenootschap, zo schrijven we al jaren. De interne spanningen lopen inmiddels zo hoog op, dat drie Turkse oorlogsschepen bij Libië hun rakettenradar op een Frans fregat hebben gericht, dat een Turkse vrachtboot wilde controleren op het smokkelen van wapens naar Libië, en daardoor het VN wapenembargo zou breken.

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft de afgelopen jaren alleen maar knievallen voor de islamofascistische Turkse dictator Erdogan gemaakt, maar opent nu toch een officieel onderzoek naar het incident.

Parijs: ‘Vijandige daad en extreem agressieve interventie’

Vorige week klaagde Frankrijk dat Turkije nog steeds het VN wapenembargo tegen Libië breekt. Op 10 juni naderde het Franse fregat Courbet een Turks vrachtschip, dat ervan verdacht werd illegaal wapens naar Libië te smokkelen. Dit schip werd begeleid door maar liefst drie Turkse oorlogsbodems, die hun rakettenradar drie keer op het Franse marineschip richtten, alsof dat zou worden aangevallen. De Courbet trok zich vervolgens terug.

De Franse regering noemt deze Turkse actie een ‘vijandige daad’, wat door het regime in Ankara natuurlijk wordt ontkend. De Franse minister van Buitenlandse Zaken beschuldigt de Turken van een ‘extreem agressieve’ interventie tegen een NAVO bondgenoot.

Turkije versus Frankrijk en Rusland

Sinds vorig jaar is Turkije openlijk de Libische GNA regering met militaire middelen en zelfs interventies gaan ondersteunen. Daarvoor werden duizenden jihadstrijders, die eerst uit Libië waren gehaald om in Syrië tegen het regeringsleger van president Assad te vechten, weer teruggebracht naar Libië.

Zij worden ingezet in de strijd tegen de door Rusland en Frankrijk gesteunde generaal Khalifa Haftar, die onlangs een zure nederlaag leed in de strijd om Tripoli, en de luchtmachtbasis Al-Waitya kwijtraakte. Erdogan aast erop om op deze basis permanent Turkse toestellen en militairen onder te brengen.

Korte ‘hete’ militaire botsing

De afgelopen jaren hebben de Turken al tal van agressieve militaire acties en provocaties uitgevoerd tegen Syrië, Irak, Griekenland en Cyprus. Met de Russische troepen in Syrië wordt in het ene gebied samengewerkt, maar in een aangrenzend deel zijn ze juist elkaars vijanden. Begin dit jaar kwam het in Idlib tot een korte ‘hete’ botsing, toen Russische vliegtuigen stellingen van moslimterroristen bombardeerden. Daarbij kwamen 33 Turkse soldaten, die aan de kant van de terroristen vochten, om het leven.

Dat bombardement was een reactie op de Turkse levering van MANPADS, vanaf de schouder afgevuurde luchtdoelraketten, aan de Syrische rebellen, die deze meteen probeerden te gebruiken tegen de Russische luchtmacht. Na het Russische bombardement waarbij 33 Turkse soldaten omkwamen, vuurde Turkije enkele ballistische raketten af op de Russische basis bij Latakia. De projectielen werden door de Russische luchtafweer onschadelijk gemaakt.

Schijnaanvallen op Griekse eilanden

In januari schonden 15 deels bewapende Turkse F-16’s, 4 helikopters en 1 elektronisch oorlogstoestel maar liefst 91 keer het Griekse luchtruim. Ze vlogen over diverse Griekse eilanden, waaronder het dichtbevolkte toeristeneiland Leros, en voerden zelfs 6 virtuele ‘dog fights’ uit met toegesnelde Griekse gevechtsvliegtuigen.

De Turken hebben altijd gevonden dat de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee van hen zijn. Hoge militairen, ministers en leden van Erdogans AKP partij hebben regelmatig gezegd dat deze eilanden ‘betwist gebied’ zijn, en weer ‘heroverd’ zouden moeten worden. Ook de CHP, de grootste oppositiepartij, is die mening toegedaan.

Meerderheid bevolking NAVO landen wil geen conflict met Rusland

Turkije heeft al meerdere malen de EU en NAVO met chantage en afpersing onder grote druk gezet om –met beroep op het handvest van de NAVO- groen licht te geven voor een grote oorlog tegen Syrië.

Uit een peiling van het bekende Pew Research bleek in februari echter dat de meerderheid van de bevolking in 11 van de 16 onderzochte landen geen steun wil geven als een lidstaat –in dit geval Turkije- door eigen toedoen in een militair conflict belandt, vooral niet als dat met Rusland is.

Alleen in de NAVO staten Nederland, de VS, Canada, Groot Brittannië en Litouwen vindt de meerderheid een goed idee om een Derde Wereldoorlog te riskeren met kernwapenmacht Rusland. In Turkije zelf wordt de NAVO door nog maar 21% van de bevolking gesteund.

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: WikiMedia Commons, Auteur Jean-Michel Roche , Bron http://www.netmarine.net . , Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Zie ook o.a.:

18-06: Turkije militair actief op vier fronten, start massale bombardementen op Koerden in Irak

5-04: ‘Turkije gaat nieuwe golf met corona besmette migranten op Europa afsturen’
12-03: ‘Verenigde Staten hebben kernwapens uit Turkije gehaald en naar Polen gebracht’
03-03: Erdogan kondigt op TV aan ‘miljoenen vluchtelingen’ naar EU te sturen
29-02: ‘Griekenland spreekt veto uit over NAVO steun aan Turkse oorlog tegen Syrië’
28-02: ‘Turkije schiet raketten af op Russische basis, verklaart Syrië morgen de oorlog’
28-02: Turkije en Rusland op randje van oorlog om situatie in Syrië
20-02: Turkije wil ineens toch Amerikaanse afweerraketten om Rusland en Syrië af te schrikken
20-01: Door Turkije ingeschakelde Syrische jihadisten gefilmd in vliegtuig naar oorlog in Libië
16-01: 15 Turkse F-16’s schonden dinsdag 91 keer Griekse luchtruim en voerden schijnaanvallen uit
14-01: Strijd om aardgas: Turkije en Libië proberen pijpleiding Israël-Cyprus-Griekenland te blokkeren
2019:
21-12: Egypte stuurt tanks naar Libië om Turkse militaire interventie af te weren
13-11: Amerikaanse drones filmen pro-Turkse strijdgroepen die Koerdische burgers uitmoorden
16-10: Turkse minister Defensie twittert kaartje met geplande verovering Syrië, Irak, Armenië, Griekenland, Cyprus en Bulgarije
16-10: Amerikaanse officials: Turkije laat opzettelijke ISIS terroristen vrij en executeert Koerdische gevangenen (/ Russische gevechtsvliegtuigen voorkomen aanval op SDF door Turkse F-16)
15-10: Erdogan gijzelt 50 Amerikaanse kernbommen op luchtmachtbasis Incirlik
05-09: Erdogan zegt kernwapens te willen, maar werkt daar in het geheim al jaren aan (? Nucleair bewapend Turkije zal op Ottomaanse veroveringstocht door het Midden Oosten, Centraal Azië en Noord Afrika gaan, en ook Europa inlijven)
21-07: Turkse dictator Erdogan dreigt met militaire invasie van Cyprus
10-07: Turkije wil oorlog: Tanks naar Syrische grens, boorschepen in wateren Cyprus
07-06: Staat de EU ‘tweede Turkse invasie’ Cyprus toe, uit angst voor 4 miljoen in Turkije wachtende migranten?

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

15

 1. Wie is in deze kwestie nou agressief?
  Wie is frankrijk nou om n turks schip te belemmeren of te controleren bij Libische wateren , turkije is netzo legaal in Libië als hoe Rusland in Syrië is met de regering aldaar.

  En turkije lijkt dit te gaan winnen.
  De Turken en italianen zijn daar samen en de Russen willen geen oorlog tegen de Turken, ze zijn eerder tegen frankrijk op veel punten, zo leverde frankrijk ook de mystrial classe schepen niet die voor rusland werden gebouwd.
  Turkije helpt Rusland soms en de USA lijkt toch voor turkije te gaan kiezen kwestie libie.

  Turkije is strategisch en diplomatisch gwn op zn top en is militair en met zn geheimen en hulpdiensten gwn derest ten boven, dat is de rede dat ze overal als zwaargewicht aanwezig zijn daar waar de andere machten afnemen en meer en meer binnenlandse probleem kwesties krijgen.

 2. @ Chip 10:01 pm, op 19/6. Hartelijk dank voor uw uitgebreidere reactie, Chip.

 3. @Wachter, en al wat deze verkondigen, is geforceerde propaganda ontworpen om dat domme schapenvolk te beïnvloeden, zodat ze zich uiteindelijk gaan schamen om op een PVV of VB te gaan stemmen.
  Ik begrijp dat je daar kwaad in wordt, wetende dat er van de goed- en trouwheid van dat schapen-volk misbruik wordt gemaakt, waarbij de enige geldende autoriteit die van het staats-journaal is en jouw mening als taboe aanhoort wordt.
  We zien het voortdurend, het gluiperige, vervalste staats-journaal dat hun perceptie controleert, door cijfers te manipuleren, waarheden te verdraaien, video’s te bewerken en ga zo maar door.
  Dag na dag, om Uw perceptie te controleren.
  Eenmaal doorzien, doorzie je hun werkwijze en de schijnheiligheid dat plots van hun gezicht valt af te lezen.
  Voor zover ik weet, (en ik weet niet alles, we zitten er middenin) is er niets dat we kunnen doen om dat schapen-volk wakker te schudden.
  Het lijkt dat we tot de conclusie moeten komen dat we alleen maar achteraf kunnen zeggen: “zie je wel, ik had je gewaarschuwd, maar je wilde niet luisteren,” maar dat willen we natuurlijk niet, want eens we dat hoeven te zeggen, wil dat zeggen dat de hel hier is losgebroken.
  En dat schapen-volk, zal dan stomverbaasd om zich heen kijken.
  Nu is dit historisch gezien niets nieuws, ik had eens een verhaal gelezen uit de tweede Wereldoorlog waar een door propaganda geïndoctrineerde miljonair op zijn jacht-schip zat te zonnen terwijl twintig kilometer verder aan de kust van Frankrijk de bommen insloegen.

  Wat ik denk, is dat we moeten leren om onze woede op onze overheden te richten ipv deze op hen te richten dat onderdeel uitmaken van het door hen gefabriceerde construct wat een oorlog zou (moeten) garanderen.

  Dat is ook voor mij een heel moeilijke taak, want domheid, achterlijkheid en onwetendheid blijken geen grenzen te hebben.
  Het domme schapen-volk is te arrogant om een andere mening aan te horen die enig denkwerk vereist, en dat wekt woede, precies zoals onze heersers het construct gecreëerd hebben, maar we mogen ons niet laten vangen, en ofschoon we dit weten, zou onze woede moeten gekanaliseerd worden naar de juiste plek.
  Dat is waar we naartoe moeten, en dat is waar onze regering op duizend-en één manieren roet in het eten strooit. (rassenhaat, transgenders, BLM, Antifa, global warming, COVID, en ga zo maar door.
  Terwijl de gluiperds in onze EU-regering ook nog eens het (witte?) privilege hebben om zich – wanneer het hen te heet onder de voeten wordt – te verplaatsen naar een ander departement, van hetzelfde construct uiteraard. (waar ze uit de schijnwerper verdwijnen)
  Het is een laffe georchestreerde aanval op alles wat ons is aangeleerd wat degelijk is.

  De bevolking wordt langzaam wakker, en hiervoor wil ik als getuige het toenemende aantal aan illegale immigranten uit Turkije aanstippen.
  Er is haast bij, waarom?
  Omdat het (schapen) volk aan het ontwaken is.
  Het schapen-volk is dom, maar ik denk niet dat we onze pijlen daarop moeten richten. (ook al zijn zij indirect verantwoordelijk voor wat komen zal)

  Hou vol, en veel sterkte van mij hierin toegewenst.
  Heb geduld, nog veel meer dan je ooit voor mogelijk had gehouden, en misschien, zal vroeg of laat de wal het schip keren.

 4. Parijs zegt zoveel, maar doet niets.
  Ipv hierover te mekkeren, lanceer je een tegenaanval en stuur je het geïmporteerde islamitische oorlogs-leger dat van de agressor komt, nota bene terug naar het heilige Ottomaanse rijk in wording.

 5. De grote belangen die hier achter schuilgaan :
  De VS , Turkije en die enkele Navo staten (waaronder Nederland?!) willen die fameuze gaspijpleiding vanuit Saudi-Arabie (aartsvijand van Iran) doorheen Syrië en via Turkije in de EU binnenloodsen.
  Rusland heeft concessie met Assad om dat groots plan te verhinderen. Poetin wil de grote EU-leverancier blijven. Maar Turkije wil ook de gaskraan kunnen bedienen.
  Vandaar de voortdurende pogingen om in Syrië Assad te verdrijven en een westers gezind bestuur te installeren.

  In het licht van de Nieuwe Groene Deal dat in de maak is, kun je je afvragen hoe verenigbaar dit alles nog is.

 6. Ach wie zegt dat het waar is dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking dat een goed idee vind ? Ik heb het idee dat de waarheid geweld aan word gedaan .
  Je mag in Nederland sinds MH 17 geen voorstander meer zijn van Rusland .

 7. De Fransen kunnen de Koerden toch wel een kleine atoombom geven ter verdediging van henzelf ?
  Zo via via. Soort van ‘libische bevoorrading’.
  De rest van chamberlains europa met knikkende knieën slaakt een verzuchting bij zulk een proxy, maar weent een beetje over de staatskas wegens verminderde inkomsten, zich niet realiserend dat de zesde colonne in politiek, recht, telecommunicatie, andere essentiële diensten en bedrijfsleven al ver is geïnfiltreerd onder dekking van de old fashioned verlichtingsgedachten die nog eens werder versterkt door de hippiegeneratie die opgroeide in het bestel.
  Maar het zij zo. Lmao.

 8. Beste xandernieuws,

  Heb je hier ook bronvermelding van?
  Ik heb wat gezocht, maar kom er weinig over tegen eigenlijk.

 9. Die fanatieke fakir in Turkije droomt nog steeds van een nieuw Ottomaans Rijk. De vergelijking met die debiele korporaal van dik 75 jaar geleden is gauw gemaakt. Ook toen liet men hem z’n gang gaan en dat zal ook nu weer gebeuren. Maak de borsten maar nat!

 10. @ het verval 1:56 pm. O maar ik verwacht helemaal niets meer van het gros van onze bevolking. Geheel gehersenspoeld door het socialistische Staatsjournaal, en de volledig gelijkgeschakelde linkse media, gelooft het grote deel van onze bevolking, alles wat deze verkondigen.

 11. Leugens dit is zelfmoord je moet toch wel totaal gestoord zijn. .Een bom en Nederland is totaal
  in het stenen tijdperk beland Dit zijn geen vuurpijlen of rotjeswaar nu al een verbod op is .
  Daar noem je ook nog eens een paar navo misdadigers landen op die dood en verderf op bijna
  de hele wereld hebben gebracht ja dat zou diep staat VS goed uitkomen .

 12. Turkije blijft maar uitdagen, ook de Fransen en ze zijn beide lid van de Navo, begrijpen wie kan. is Turkije een nieuwe wereldconflict aan het uitlokken, hopelijk van niet, want er zijn stevige kleppers in het Midden-Oosten, Shalom

 13. Alleen in de NAVO staten Nederland, de VS, Canada, Groot Brittannië en Litouwen vindt de meerderheid een goed idee om een Derde Wereldoorlog te riskeren met kernwapenmacht Rusland“

  Over de wijsheid van onze landgenoten gesproken…

Comments are closed.