Nu al bijna de helft van alle banen op de tocht vanwege automatisering –AfbeeldingEmbed from Getty Images
———————————————————————————————————————————–
AI’s, kunstmatige intelligenties die inmiddels ook in op mensen lijkende robots worden gezet, beginnen steeds meer werk van echte mensen over te nemen. Dat begon jaren geleden al in de industrie met naar verhouding simpele technische taken zoals het in elkaar zetten van bijvoorbeeld auto’s en computers. AI’s kunnen inmiddels ook auto’s besturen, en blijken bij grote kranten zoals de New York Times en Bloomberg News zelfs al een derde van alle artikelen te schrijven. Het gaat dan wel om eenvoudige dagelijkse standaardberichten, en niet om complexere (onderzoeks)journalistiek. Echt zorgwekkend zijn de AI’s die Google en Facebook gebruiken, want daarmee kan –en wordt- de mening van de lezers gemanipuleerd en gevormd, en worden verkiezingen op bijna onzichtbare wijze beïnvloed.
De twee genoemde Amerikaanse kranten maken gebruik van een AI systeem genaamd Cyborg. Dat creëert eenvoudige standaard berichten, bijvoorbeeld financieel nieuws met begeleidende statistieken en grafieken. Ook de Washington Post, Los Angeles Times en ’s werelds grootste persbureaus Reuters en Associated Press maken gebruik van algoritmes die berichten schrijven over het weer, sport en bijvoorbeeld aardbevingen.
Vorig jaar kreeg de Washington Post zelfs de eerste prijs in de categorie ‘excellente gebruik van BOTS’ voor het gebruik van zijn robot verslaggever Heliograf tijdens de Olympische Spelen van 2016.
Tijd over voor het ‘het echte werk’
Journalisten blijken niet per se negatief te staan tegenover de ontwikkelingen, want voor hen is niets saaier dan iedere dag vrijwel dezelfde artikeltjes te moeten schrijven over ‘banale’ zaken zoals sportwedstrijden, het weer of de ontwikkelingen op de beurs. Nu houden ze meer tijd over voor ‘het echte werk’, zoals uitgebreidere artikelen over onderwerpen waar nader onderzoek voor nodig is, hun schrijftalent voor dient te worden aangesproken, en waar soms diep over moet worden nagedacht.
47% banen op de tocht
De komst van kunstmatige intelligenties wordt niet overal positief ontvangen. Uit een recente studie van de Universiteit van Oxford blijkt dat 47% van de banen inmiddels het risico lopen te worden geautomatiseerd, vooral het werk dat voornamelijk bestaat uit duidelijk omschreven stap-voor-stap procedures (1). Daar valt inmiddels ook zoiets als het aannemen van bestellingen bij de McDrive onder. Tevens wordt er druk geëxperimenteerd met geautomatiseerd vervoer over weg en spoor.
‘Algoritmische censuur’ door Facebook en Google
Over de gevaarlijke kanten van AI’s, zoals de komst van zelfdenkende en autonoom opererende en besluitende ‘killer’ robots en drones in het leger, is al vaak geschreven.
Minder duidelijk, maar niet minder zorgwekkend zijn de reeds bij Google en Facebook reeds in gebruik zijnde AI systemen die volgens sociologen neerkomen op ‘algoritmische censuur’. Deze AI’s bepalen of nieuwsberichten wel of minder c.q. niet belangrijk zijn, welke er gepromoot moeten worden en welke niet. Men beweert weliswaar dat dit zonder menselijke tussenkomst gaat, maar die algoritmes moeten wel degelijk worden geprogrammeerd.
Bovendien bleek Facebook in juli 2018 geëxperimenteerd te hebben met het zonder instemming en zelfs zonder aankondiging veranderen van de content van de newsfeed van gebruikers. Toen dit eenmaal bekend werd waren de reacties overweldigend negatief, niet zozeer vanwege het experimenteren op zich, maar omdat de persoonlijke newsfeed van de gebruiker ongevraagd van buitenaf werd gemanipuleerd. Het doel daarvan was (/is) om bij mensen een bepaalde emotie op te roepen of juist af te zwakken.
Google manipuleert zoekresultaten en kan verkiezingen doen kantelen
In mei van dat jaar was uit ander onderzoek gebleken dat Google op vergelijkbare wijze verkiezingen kan manipuleren, en dat hoogstwaarschijnlijk al doet en gedaan heeft, zeker in de VS, maar op dit moment vermoedelijk ook in de EU. Zo worden in zoekresultaten de door de gevestigde orde gewenste –dus politiek correcte- kandidaten bovenaan gezet, en de zogenaamd ‘rechtse’, conservatieve en ‘populistische’ juist veel lager of zelfs helemaal weggelaten. En als die al in de zoekresultaten verschijnen, dan zijn de bovenste resultaten bijna altijd negatief van toon (zoals met bijv. Donald Trump het geval is).
Uit de studie kwam naar voren dat Google slechts 1% van de artikelen die positief over een partij schrijven (in de VS de Democraten, in Europa alles wat pro-EU is) voor hoeft te trekken om verkiezingen te doen kantelen. Natuurlijk zou dat hoogst onethisch zijn, maar we weten inmiddels hoe de grote tech-giganten tegen ethiek aankijken: dat is iets wat alleen zij mogen bepalen, en niet het volk.
‘We moeten hen maar vertrouwen, want wat kan er mis gaan?’ Gezien de enorme nepnieuws-propaganda over tal van onderwerpen in de Westerse media is het onthutsende antwoord daarop helaas maar al te duidelijk.
Xander
(1) The Mind
Unleashed
(2) The
Guardian
(3) Afbeelding: Getty
Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)